PAČVORK

BEČKE KRPICE

Moj sadašnji boravak u Beču podrazumeva pregršt pitanja o ženskom stvaralaštvu, položaju književnica i umetnica u društvu i sopstvenoj kući, pitanja traženja identiteta – individualnog i majčinskog. I još mnogo najraznobojnijih krpica od usklika, zapitanosti, dilema, krivudanja koja treba sastaviti u celinu. I tom celinom se prekriti zadržavajući sebe neokrnjenu. Teško. Ali moguće.

I`m Writer in Residence. In Wien. U srcu carske prestonice, u Muzejskom kvartu, na 2 minuta od Hofburga, koji beše kompleks carskih rezidencija. Grad u malom. Jedan njegov deo danas je rezidencija predsednika Republike Austrije, a drugi je pretvoren u muzeje i sale za kongrese, ceremonije, svakojake javne nastupe.

I razmišljam: ovo definitivno nije Platonova država iz koje proteruju pesnike. Naprotiv. Stavljaju ih blizu, sasvim, sasvim blizu. I cene ih. Wien hat Kultur – piše na svakom koraku. Ja!

Danas sam začuđena ovim gradom, koji poodavno znam. Ali ne iz ovog ugla. Ne kada iz stana, koji sam dobila, gledam na Mariahilfer Straße. A prvi muzej na koji nalećem kad izađem je Leopold, u kome je jedna od najbogatijih kolekcija secesije, nemačkog ekspresionizma i simbolizma. Od Gustava Klimta do Oskara Kokoške. Pa sjajna dela Egona Šilea, crteži i malobrojne slike koje su uzdrmale etičke norme bečkog društva i utrle crtačkim umećem put u istraživanje seksualnosti kroz kičicu. Leopold muzej je jedinstven, ima retke kolekcionarske primerke koje su označile jednu epohu. Prvi je na spisku za posetu u ponedeljak.

I sada, dok je napolju jesen koja počinje s vetrom i blagom kišom, nemam kičicu, ali pišem. Stan je prostran, svetao, minimalistički. S golemim radnim stolom na koji su tek nabacane ideje. Valja ih objediniti, pretočiti u priču.

Spočetka, evo prve krpice. Iz Beča! Za dva meseca, koliko sam ovde, prekrićemo se valjanom prekrivkom. I opskrbiti za zimu. Nadam se da ćemo se zagrejati.

 

About the author: Aleksandra

Profesorka srpskog jezika i književnosti. Književnica.

5 comments to “PAČVORK”

You can leave a reply or Trackback this post.

  1. Vanja - новембар 2, 2018 at 9:27 pm Reply

    Uživam već sada čitajući! 😉 :*

  2. Ljiljana Aleksić - новембар 3, 2018 at 6:47 am Reply

    Konačno si tamo gde prirodno , po otmenosti ,znanju,stilu i posebnosti duha i talenata, pripadaš ! ❤

  3. Nina Dotlić - новембар 8, 2018 at 8:35 pm Reply

    Saška moja! Koliko sam samo srećna zbog Vas! Koliko uživam čitajući ove reči. Osećam da sam tu, u tom stanu, minimalističkom. Osećam duh Beča, miris kafe i nove knjige. ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published.